Medic primar Terapie Intensiva - Toxicologie
Medic primar Terapie Intensiva - Toxicologie
Detoxifierea reprezinta un element extrem de important in cadrul tratarii multor afectiuni, realizat prin diverse interventii de natura dietetica, fitoterapica, cuantica, masaj etc. In functie de afectiune se urmareste detoxifierea diferitelor sisteme, cum ar fi cel digestiv (colon, ficat) sau tesuturi: limfatic, sanguin, adipos etc, urmarindu-se indepartarea toxinelor provenite din alimente sau din mediul inconjurator (fast-food, aditivi alimentari, pesticide, metale grele, tutun, alcool) sau care sunt generate datorita expunerii la radiatii electromagnetice. O mare parte din patologia actuala este corelata cu expunerea la alimentatie toxica, la poluarea mediului, dar si la o utilizare in exces a medicamentelor, a substantelor chimice. Bolile neurologice cronice, bolile cardiovasculare, bolile metabolice, neoplaziile sunt asociate cu expunerea la substante toxice. Substantele toxice sunt caracterizate de procese de bioacumulare si bioaccelerare care reprezinta, de fapt, explicatia efectelor pe termen mediu si lung.
Dr. Radu Tincu, medic primar in cadrul sectiei de Terapie Intensiva – Toxicologie a Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti (unica sectie de acest gen din tara), avand o vasta experienta clinica, va poate ghida atat in ce priveste depistarea intoxicatiilor sau a sensibilitatii la factorii nocivi, cat si referitor la conduita terapeutica adecvata acestor patologii.
Dr. Radu Țincu a finalizat in anul 2017 cercetarea de doctorat in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti cu tema “Mecanismele antioxidante implicate in intoxicatia cu plumb”. De asemenea este Sef de Lucrari in cadrul catedrei de Toxicologie Clinica a UMF Carol Davila Bucuresti.
In anul 2019 finalizeaza studiile de Master in Managementul Serviciilor de Sanatate din cadrul Academiei de Studii Bucuresti cu o lucrare de dizertatie ce a evaluat impactul socio-economic al pacientilor intoxicati cu plumb.
In anul 2019 este reprezentantul Romaniei, in calitate de expert, la Agentia Europeana de Substante Chimice (ECHA), unde participa la intalnirile de lucru ale agentiei, in vederea elaborarii cadrului legislativ de functionare a centrolor antitoxice europene.
Activitatea de cercetare stiintifica a Dr. Tincu este recunoscuta prin participarea cu lucrari de cercetare in domeniul toxicologiei la congrese nationale si internationale:
Dr. Radu Tincu a participat la realizarea Registrului National de Toxicologie din Romania, in calitate de expert. Este autorul a numeroase articole de specialitate publicate in reviste de specialitate indexate ISI si B+ si de asemenea autor al unor capitole de carte medicala.
“In ziua de astazi organismele internationale din domeniul toxicologiei se preocupa mai mult de expunerile cotidiene la diverse toxice, iar intoxicatiile acute cu unele toxice sunt din ce in ce mai rare. Aceste expuneri zilnice la toxice a determinat in ultimele decenii necesitatea scaderii valorilor acceptate pentru toxicitate. Acest fapt este datorat observatiilor stiintifice din ultimii ani care au concluzionat ca expuneriile chiar la doze mici pot determina perturbari in functionarea organismului uman. Aceste disfunctionalitati au la baza dezechilibrarea balantei oxidante-antioxidante, aparand disfunctii enzimatice la nivelul anumitor organe. Expunerea la metale grele (mercur, plumb, etc.) ca urmare a industrializarii excesive si a poluarii mediului inconjurator a determinat aparitia unei noi categorii de pacienti, care nu sunt neaparat intoxicati (avand in vedere criteriile actuale care clasifica intoxicatiile acute sau cronice), ei facand parte din categoria pacientiilor expusi toxic, care prezinta o serie de simptome (neurologice, cardiovasculare, renale, respiratorii, dermatologice, etc). In ziua de astazi expunerile la susbstante toxice beneficiaza de un tratament multimodal care include tratamente de eliminare a toxicelor (terapii chelatoare), de reechilibrare a balantei oxidante/antioxidante, de reactivare enzimatica si energetica, de prevenire a absobtiei digestive a toxicelor” (Dr. Radu Tincu).