Ce ar trebui sa stii despre ozonoterapie

decembrie 10, 2017 - by - in Ozonoterapie, Uncategorized

No Comments

Ce ar trebui sa stii despre ozonoterapie

 1. Creste nivelul de energie al organismului prin activare metabolica si imbunatatirea microcirculatiei periferice
 2. Incetineste procesele de imbatranire
 3. Are efect direct antiiflamator si reduce durerile din artroze, spondiloze
 4. Creste viteza de refacere a tesuturilor dupa un traumatism
 5. Imbunatateste capacitatea sistemului imun
 6. Are efect oncostatic incetinind ritmul de dezvoltare al tumorilor
 7. Inhiba dezvoltarea virusurilor si distruge bacteriile, fungii
 8. Are efect de detoxifiere celulara si imbunatateste detoxifierea hepatica
 9. Creste concentrarea si da senzatia de “minte limpede”
 10. Regleaza ritmull somn-veghe si imbunatateste calitatea somnului
 11. Reduce efectele negative ale stresului
 12. Imbunatateste performantele in sport si recuperarea dupa efort
 13. Creste fermitatea pielii si-i confera un aspect mai tanar

Cum functioneaza ozonoterapia si de ce este atat de eficienta?

Oxigenul este un element indispensabil intretinerii vietii. El este folosit in cadrul procesului de respiratie celulara si pentru apararea impotriva microorganismelor prin generarea de specii reactive de oxigen-radicalii liberi.

Toate organismele vii care respira folosesc oxigenul pentru transformarea glucozei in cadrul procesului de respiratie celulara. In lantul respirator celular se nasc si speciile reactive de oxigen,asa numitii „radicali liberi” ai oxigenului.

Radicalii liberi ai oxigenului sunt specii moleculare cu o durata de viata extrem de scurta, foarte reactivi care au tendinta de a reactiona cu toate moleculele dintr-o celula care sunt capabile sa cedeze un radical H+, pentru a se stabiliza. In urma acestui proces sunt afectate toate moleculele biologice, in special cele structurale lipidice cu duble legaturi sau proteice cu grupari –SH sau –NH2.

Asfel ca,orice organism viu se naste, creste si se dezvolta apoi intra intr-un proces de degenerare si moare. 

Oxigenul este elementul paradoxal al vietii: fara de el viata nu este posibila, dar el este cel care sta la baza declinului organismului prin degradarea structurilor sale de catre speciile reactive de oxigen care reusesc intr-un final sa depaseasca mecanismele de aparare impotriva acestora.

Celulele vii sunt dotate cu un aparat antioxidant,bine pus la punct al carei cheie de bolta o reprezinta molecula de glutation. 

Glutationul este un polipeptid capabil sa se oxideze si sa se reduca foarte usor tamponand radicalii liberi si protejand structurile celulare de agresivitatea acestora. Rezerva de glutation este refacuta constant de catre organism si depinde de aportul de aminoacizi necesari pentru sinteza lui, dar si de nivelul de stres oxidativ la care este supus organismul.

Ozonul este o forma moleculara a oxigenului cu trei atomi, instabila care are tendinta de a interactiona cu alta molecula pentru a ajunge la o forma stabila, fiind considerat un radical liber al oxigenului.

Ozonoterapia, prin stresul oxidativ pe care il genereaza, creste activitatea enzimelor care produc glutationul si il mentin in starea redusa adica eficienta din punct de vedere oxido-reducator, enzime numite glutation reductaza si glutation peroxidaza.

Un stres oxidativ acut si calculat, asa cum este terapia cu oxigen-ozon poate creste nivelele de glutation celular mentinand un nivel inalt de aparare impotriva radicalilor liberi.

Avand in vedere faptul ca ozonoterapia interfera cele mai intime mecanisme de aparare impotriva radicalilor liberi,crescandu-le activitatea, aceasta terapie poate fi considerata cea mai eficienta terapie antiageing (antiimbatranire) existenta la momentul actual, reusind sa intarzie fenomenele de imbatranire celulara.

Toate bolile degenerative au la baza acumularea unor molecule toxice si o reducere progresiva a proceselor de reparare si intretinere. De fapt evolutia fireasca a oricarui organism viu este de a dezvolta boli degenerative (ateroscleroza, diabet, hipertensiune arteriala, patologii neurodegenerative, patologii degenerative articulare, neoplazii) odata cu inaintarea in varsta, mai repede sau mai tarziu, in functie de factori genetici, dar si de mediu (conditii de mediu fizico-chimice, alimentatie, poluare etc). 

Ozonoterapia, fara a fi un panaceu, poate fi aplicata cu rezultate foarte bune in toate patologiile degenerative, cu eficienta maxima in stadiile incipiente.

Organismele vii produc molecule de ozon

 Studiile efectuate in perioada 2002-2004 (Wentworth si colab.) tind sa includa oxigenul triatomicin grupul speciilor reactive ale oxigenului. Pe langa H2O2 si radicalii superoxid, ozonul este folosit de sistemul de aparare oxidativ impotriva infectiilor, distrugand membranele lipidice si structurile proteice bacteriene si virale. Totodata, ozonul se elibereaza in organismele vii, in cantitati mici, alaturi de alte specii reactive de oxigen ca raspuns la inflamatie-cea mai comuna reactie de aparare a unui organism viu la o agresiune fizica, chimica,bacteriana sau virala.

Share this article

×

Faceti o programare si veti fi contactat(a) in cel mai scurt timp

Call Now ButtonSuntem aici